Followers

Sunday, 13 May 2012

singgah sebentar di Pekan Rabu


Salam dan selamat mengejar cita-cita semua,..(ehehe). Korang pernah dengar tak nama satu tempat yang agak glamer kat Kedah, kalau pergi makan angin kat sana memang tak lengkap la kalau tak singgah kat Arkib Pekan Rabu. Pekan rabu okay, bukan pekan sabtu atau ahad atau apa-apa je ok.

Pekan Rabu....sentiasa mengalukan kedatangan korang
 Tempat ni memang special sikit sebab, kedudukannya ditengah-tengah bandaraya Alor Setar. Kalau siapa pernah pergi mesti dah dapat imagine tempat dia kan. korang jangan salah faham pula dengan nama tempat ni, bukan sebab tempat ni hanya dibuka pada hari rabu je tau, tapi hari-hari dibuka untuk semua. Aku pun hairan jugak la dengan nama tempat ni, ingatkan hari rabu je buka tapi tak pe bukan masalah negara pun kan. Kalau tak silap aku tempat ni diberi nama Pekan Rabu oleh bekas perdana menteri kita yang ke-4 siapa lagi kalau bukan Dr. Mahathir Muhammad yang juga anak kelahiran jelapang padi Malaysia.(bangga cek heheh). Kat sini korang boleh membeli belah dengan harga yang berpatutan dan harga boleh dirunding jangan risau. Antara barang-barang yang korang boleh beli kat sini ialah, makanan kering, pakaian, barangan kraf dan banyak lagi la kalau tak percaya jom la pergi sana. Selalunya orang datang ke arkib ni semata-mata nak cari kuah rojak mak bee yang memang best la rasa dia. Pelbagai makanan tradisional dijual disini seperti kuih karas, kuih sepit, buah kana dan banyak lagi la.
macam-macam ada

macam-macam ada..

Selain tu, kalau sesiapa yang tengah mengidam ikan pekasam tu boleh la datang sini, banyak jenis ikan pekasam ada jual dan harga pun boleh tahan la tak lamahal sangat, ikan pekasam lampam ada, sepat 
benua ada, macam-macam ada.

pilih-pilih ikan pekasam...lampam, sepat, puyu

pelbagai kraf tangan sesuai dibuat cenderamata
 Kat sini korang tak payah risau sebab banyak kedai yang jual cenderamata dan kraf tangan yang cantik-cantik untuk korang bawa pulang. Senang cakap jom korang pergi sendiri tengok apa yang menarik ada kat sana.Tak best la kalau pergi jalan-jalan makan angin kalau tak ada cenderamata untuk kenang-kenangan kan.

No comments:

Post a Comment